Wednesday, November 18, 2009

18.11 / 4 den v KL

KL v podstate zalozili Ciane v 15 stoleti, ale hlavni rozkvet prisel v 19 stoleti kdy zemi ovladli britsti kolonizatori. Nyni zije ve 150 let starem Kuala Lumpuru pestra smesice Malajcu, Cinanu a Indu a vsechny kultury se misi na kazdem kroku i kdyz kazda z kultur tu ma svoji specifickou ctvrt. Cinane zivouci a stale se menici China Town se spoustou obchudku s cinskymi bylinami a vsim moznym harampadim, Indove maji Malou Indii kde se daji sehnat nejruznejsi latky a Malajci Kampung Baru se svymi typickymi domky. Kazda ze ctvrti je protkana smesi ulicek naplnena trzisti a malymi jidelnami ktere se neustale oteviraji a zaviraji podle nam dosud neznameho klice takze se valna vetsina ulic neustale meni a je tezke se ve meste zorientovat. Prevazujici nabozenstvi je Islam, ale narozdil od Turecka jsou mistni muslimove otevrenejsi a nejsou tak striktni (uvidime jestli to lati i mimo mesta;). mistni lide jsou neuveritelne otevreni. casto cloveka nekdo pozdravi nebo se jentak na pozdrav usmeje. S usmevem se tu vlastne resi vsechno, aspon dozatim mame jen takovou zkusenost. Kdyz clovek prijde nekam kde se nemuze domluvit (mimochodem vetsina lidi tu mluvi diky kolonizaci aspon trochu anglicky), nekdo z mistnich priskoci a pomuze. Rozdil s Evropou kde jsou vsichni uzavreni do sebe je ohromny. Mistni lide maji uprimnou radost z kontaktu a az na vyjimky to neni z duvodu chodici bile penezenky....

Bydlime v ChinaTownu v symaptickem hostelu Backpacker Traveller's Inn, dvouluzkovy pokoj s vetrakem a s koupelnou prez chodbu stoji pro nas oba 32 Ringitu (1RM = 5Kc). V chudsich ctvrtich jako je tato se da najist uz od 3-5RM za porci smazene ryze nebo nudli s cimkoliv, pokud clovek nepohrdne jidelnami kam chodi mistni. Z nam nepochopitelneho duvodu vetsina travelleru chodi jist do restauraci pro turisty kde jsou o dost vetsi ceny a mensi vyber. Urcite tam nemaji kureci paratky ktere brzy zkusime (aspon tedy ja, julie si spis ted ujizdi na ruznych variatach tofu a karbanatcich). Nebo pokud se clovek preji ryze naproti cinanum jsou hned indove a malajci s ruznymi kari a plackami Roti ktere si clovek maci do ruzncyh palivych omacek. Ke vsemu se popiji silny cerny caj s mlekem, cukrem a zazvorem. Pro gurmany jako my je tu raj na zemi.
Ted je obdobi destu a bude asi az do unora. Obdobi destu znamena ze rano je vetsinou pekne, behem odpoledne zacne prset jako z konve a pak prsi nebo poprchava az do vecera...vlhkost vzduch a teplota je ale takova ze to cloveku nevadi. Vsechno je trochu vlhke cely den takze to neni takova zmena.
Konci nam cas na net takze se ozveme az za cas z Melaky ...


4 comments:

  1. no,tak to vypadá hodně zajímavě, na jídlo bych byl docela zvědavej, no a vůbec toasi bude hodně zajímavý, ale dávej bacha ,lidi nejsou jen dobrý, ale nejsi malej kluk, určitě to bude velká zkušenost.

    ReplyDelete
  2. a Tomáš už BLOG luští taky, asi se Ti ozve, taťka

    ReplyDelete
  3. Putain, c'est vraiment imbitable le tchèque !

    ReplyDelete
  4. Mám radost, že si užíváte, jen tak dál :)
    I like your reports! It is like be with you there J&L :)
    Katka

    ReplyDelete